Terapia RPG

Este o metoda importanta si revolutionara de reabilitare care se naste din cercetarile biomecanice si neurofiziologice ale prof. Philippe E. Souchard. Doctor docent cu faima internationala, Souchard a creeat si elaborat RPG punand bazele UIMPTM cu sediul in Saint Mont, in Franta,ce reprezinta centrul de difuzare a metodei in lume. 

Particularitatea RPG este de a urca de la simptom la cauza.

Abordarea terapiei este "globala" deoarece intinderile impuse se propaga pana la extremitati, astfel incat, in aceeasi postura sunt pusi in tensiune muschii retrasi afectati de o leziune.

Terapia se bazeaza pe 3 (trei) principii fundamentale:

Individualitate: fiecare individ este egal doar lui insusi si i se asuma o varietate de adaptari posturale care sunt direct proportionale cu numarul de indivizi care raspund in maniera subiectiva la multiplii stimuli. Prin urmare, tehnica nu poate fi standardizata deoarece fiecare prezinta adaptari diferite prin faptul ca subiectul este activ la nivel constient si inconstient de propriile reflexe.

Cauzalitate: tratamentul corector nu poate fi directionat catre simptom. In mod frecvent, o durere de spate se trateaza doar cu terapie antiinflamatorie sau cu alta terapie directa la durere. In acest mod nu se va elimina cauza patologica a durerii si vor fi adaugate la aceasta mai multe ajustari antalgice care activate in structura automata si incostienta pot determina o noua durere ce nu are legatura cu agentul cauzativ. Studiul atent al pacientului,biomecanic si nu singur,rezulta sistematic urcarea cauzei durerii eliminand toate compensarile ce au aparut de-a lungul timpului.

Globalitatea/Generalitatea: pentru a recreea echlibrul pierdut este necesara activarea intregii structuri osteomusculare a spatelui, a articulatilor superioare si inferioare strict corelate la aceasta. Prin urmare,este importanta combaterea oricarui tip de agent patologic asupra corpului in cea mai mare generalitate. Pe scurt eliminarea durerii si cauzei simptomului.

RPG actioneaza prin intermediul posturii de intindere,activa,adecvata la individualitatea subiectului purtator de patologie, sau in cazul unor modificari morfologice care pot fi paramorfice sau dismorfice. Particularitatea acestei metode de reabilitare este restituirea structurii echilibrului pierdut, urmarirea tensiunilor neuromusculare si introducerea unui exercitiu ce este esential, activ, general si calitativ.


https://rpgromania.com/rpg/